ELKAAR OOK DIGITAAL VERSTERKEN
Cybercriminelen bedreigen iedereen, ook lokale besturen. Of je nu een grote stad als Antwerpen bent, of een klein bestuur, de kans bestaat dat je in het vizier komt van hackers. Voor je het weet ligt je hele werking stil en kan je je burgers niet meer verderhelpen.
Om deze dreiging te counteren, werkt VERA aan een CISO-werking (Chief Information Security Officer). Hiermee gaan we verder dan de adviserende rol van een DPO en steken we echt de handen uit de mouwen om je cyberveiligheid naar een hoger niveau te tillen. Verder in deze BLIKopener lees je meer over het pilootproject dat we hiervoor willen opstarten.
Tegelijkertijd zetten we ook stappen voorwaarts op het vlak van digitalisering. Het project met Lennik binnen de oproep Gemeente zonder Gemeentehuis is daar een sterk voorbeeld van. Onder leiding van een VERA projectcoördinator digitaliseren zeven besturen de organisatie van de samenstelling van de tel- en stembureaus.
Dit is een heel knap voorbeeld waarbij we niet zomaar digitaliseren, maar in dialoog met alle stakeholders het proces uitpuren en digitaal opnieuw opbouwen. Het resultaat is een echte winwin, voor zowel de medewerkers van de besturen, als de burgers.
Tot slot ook nog een pluim voor onze communitywerking. Op onze eerste Dag van de Community brachten we niet alleen meer dan 80 medewerkers van besturen samen, we lanceerden er ook nog eens de VERA Community, dé plek bij uitstek om online kennis te delen en elkaar te versterken.
Op dit moment is de VERA Community nog toegespitst op GIS en Smart City, maar in de toekomst willen we nog meer doelgroepen samenbrengen op dit online platform. Want door kennis samen te brengen en de krachten te bundelen, kunnen we meer. We blijven er namelijk van overtuigd dat samenwerken versterkt.