Monitoring 2.0, een digitale IT’er die alles 24/7 in de gaten houdt

Een gesprek met Sven Aeyels - deskundige informatica gemeente Roosdaal

Sven: “We maken al gebruik van monitoring sinds het vorige raamcontract van VERA. We hebben gekozen voor deze nieuwe raamovereenkomst omdat het opstellen van een bestek, het vergelijken van de offerte en het eventueel onderhandelen met de leveranciers veel tijd vergt.”

Van server tot printer, alles valt te monitoren

Sven: “We hebben gekozen voor monitoring omdat het alle gegevens van de verschillende systemen groepeert in één overzicht en je ook verwittigt bij problemen. Dit gaat van servers en switches tot printers en netwerkverbindingen en zelfs tot clouddiensten. Je kan het zo gek niet bedenken, of je kan het monitoren.

Dankzij monitoring kunnen we makkelijk alles in de gaten houden vanuit één plaats. Aan de hand van de historiek kan je ook terugkerende problemen ontdekken. Bij bijvoorbeeld een back-up die langer loopt dan gepland waardoor de gebruikers vertraging ondervinden op het netwerk. Vervelend! We hebben zeg maar een virtuele werknemer die 24/7 alles in de gaten houdt.

Je hoeft dus niet eindeloos naar de verschillende systemen te kijken om te achterhalen waar het probleem zich voordoet. Je wordt proactief verwittigd. Denk bijvoorbeeld aan een schijf die dreigt vol te lopen, herkenbaar voor veel organisaties.”

VERA, een organisatie die ons door en door kent én ons werk verlicht

Sven: “VERA maakt het ons een stuk makkelijker met hun raamovereenkomsten. Ze zijn opgericht als steunpunt voor o.a. gemeentes en kennen ons door en door. De samenwerking verloopt steeds zeer goed.

We namen ook al deel aan andere raamovereenkomsten: ‘Multifunctionals’, Connectiviteit en ICT-materiaal’. Momenteel zit ik in de werkgroep voor de nieuwe raamovereenkomst ICT-materiaal waarvan we in de toekomst zeker gebruik zullen maken!”