2020, het jaar van digitalisering in een snelvaart

Een terugblik op 2020? Daarbij staat één ding vast: het was een jaar om nooit te vergeten.

Een jaar dat heel wat van ons vroeg, maar ons ook heel wat te bieden had. Zo gaf het de digitalisering een fikse duw in de rug. In alle sectoren, op alle vlakken.

Maar er werd plots ook heel wat flexibiliteit verwacht. Met z’n allen thuiswerken? Dat was voor veel besturen een grote stap. Niet alleen door technische beperkingen, maar ook door praktische zaken, zoals een tekort aan laptops bijvoorbeeld. En ook de werking van de besturen moest herbekeken worden.

Hoe organiseer je een college digitaal? Hoe verloopt een online gemeenteraad? Welke tools kunnen én moeten hiervoor ingezet worden?

Veel vragen dus, waarop we met VERA zoveel mogelijk antwoord wilden bieden. Door goed te luisteren en hands-on materiaal en diensten aan te reiken.

Virtueel bestuurlijk vergaderen , telewerken of werken op afspraak? Daar stelden we praktische handleidingen voor op. En ook onze raamovereenkomsten konden soelaas bieden. Zo bespaarden we in 2020 met alle besturen samen €4.443.981,9. Meer hierover lees je verder in het jaarverslag.

Tijd voor een grote mindshift

Waar vóór corona een digitale manier van werken bij besturen nog niet altijd aan de orde was, was dit plots nu niet meer weg te denken. Het zorgde voor een andere kijk op dienstverlening. Digitale projecten en processen werden nu in versnelling uitgevoerd, een uitdaging waarbij de digitale dienstenmotor zeker van pas kwam.

En ook voor VERA was corona de ideale aanzet om de dienst IT-beheer eens grondig te herbekijken. Vanuit technisch standpunt waren we alvast goed voorbereid. VERA werkt al sinds 2014 in ‘de cloud’ dankzij Microsoft 365. Dit gaf ons de kans 100% te focussen op onze besturen.

In plaats van 95% ondersteuning op locatie tijdens een vaste dag(en) in de week, waren we nu 95% digitaal bereikbaar. Dit gaf enorm veel flexibiliteit en maakte de lijnen ‘korter’. Een troef waar onze besturen de voordelen van zagen én zien.

Tijd voor verbondenheid en vooruitkijken

Naast extra aandacht voor onze besturen, wilden we ook onze eigen collega’s niet uit het oog verliezen. Vanaf de start van de pandemie koos het management er resoluut voor haar medewerkers te verbinden en te informeren. Zo vertrok er elke avond een mail met weetjes, ditjes en datjes, tips van collega’s enzovoort … Dit gaf de medewerkers de nodige rust waardoor ze zich 100% konden concentreren op hun jobinhoud. En dat voelden de besturen ook.

We zijn als VERA trots op de grote wendbaarheid van onze dienstverlening en organisatie en de enorme inzet en betrokkenheid van onze collega’s om de besturen maximaal te ondersteunen. We hopen dat de versnelling van de digitalisering niet stopt en de besturen volop blijven investeren in deze transformatie.

Een verhaal dat ze niet alleen, maar samen met VERA schrijven.

Door kennisdeling, samenwerkingsprojecten en door beroep te doen op de brede expertise van VERA.


Véronique Janssens, 

directeur VERA en Ann Schevenels, gedeputeerde Vlaams-Brabant