VERA@2019


De afgelopen jaren zijn we steeds meer digitaal geworden. Zo is een ‘camera’ voor jongeren per definitie een ‘digitale camera’. Als we ’s morgens de deur uitgaan, hebben we vaak al gebruik gemaakt van verschillende algoritmes: via Waze de snelste weg naar het werk gezocht, terwijl we luisteren naar onze op maat gemaakte lijst op Spotify. Sinds de coronacrisis is het digitaal werken ook niet meer weg te denken: de voorbije weken zijn we massaal omgeschakeld naar telewerk en gebruiken we allerlei digitale tools om samen te werken en te vergaderen. Alles wat we doen, krijgt één gemeenschappelijk kenmerk: we verwachten dat het digitaal kan. Dat schrikt sommige mensen af. Hetzelfde geldt ook voor lokale besturen.

Maar met technologie alleen kun je je niet meer onderscheiden. Lokale besturen zullen op een slimme manier moeten innoveren en de volgende stap zetten, zodat ze meerwaarde kunnen creëren; voor hun burgers, de ondernemingen, de verenigingen en hun medewerkers. Als steunpunt e-government bouwt VERA al jaren aan deze weg, ook in 2019. Samen met de provincie hebben we het programma ‘Slimme regio Vlaams-Brabant’ gestart waarbij we zowel werken aan de basis (de ICT-infrastructuur), het verzamelen en gebruik van data (informatiemanagement) en het uitvoeren van smart city-projecten voor en samen met de lokale besturen zoals de VLAIO-projecten in Pepingen, Geetbets en Tremelo. Smart city-toepassingen gaan verder dan digitaliseren: ze sturen ons gedrag (parkeergeleiding) en ze geven ons inzichten waarop we ons beleid kunnen afstemmen.

Om digitalisering tot dé maatstaf van het dagelijkse werk en leven te maken, heb je wel eerst een goed fundament nodig: ICT-infrastructuur, kennisdeling en samenwerking. Drie ingrediënten die VERA al jaren combineert tot een succesvolle cocktail. Ook in 2019! We hebben met onze raamovereenkomsten een absoluut recordbedrag van €4.215.772 (incl btw) bespaard! Onze raamovereenkomsten blijven met stip de meest gebruikte dienst door de lokale besturen. Daarnaast hebben we samen met lokale besturen ook gewerkt rond thema’s als Burgerprofiel & eBox, smart conference, zelfredzaamheid in ICT, digitale dienstenmotor… In deze samenwerkingsprojecten staat kennisdelen centraal. Ook in onze overlegmomenten met en infomomenten voor de IT- en communicatieverantwoordelijken, algemeen directeurs en beleidsmensen zoomen we in op de thema’s die leven zoals webtoegankelijkheid en e-inclusie, digitale communicatietools, cybersecurity.

Meer digitaliseren vraagt ook duidelijke beleidskeuzes en een heldere visie. Om dit te ondersteunen hebben we in verschillende lokale besturen een ICT-stuurgroep opgezet. In deze ICT-stuurgroep wordt expertise gebundeld en worden op basis van de noden, de beleidskeuzes en het budget samen knopen doorgehakt: medewerkers worden op die manier medebeslissingnemers en ambassadeurs. En zo wordt ICT en digitalisering steeds meer ingebed in het dagelijks beleid van het bestuur.



Véronique Janssens - Algemeen directeur VERA
Ann Schevenels - Gedeputeerde informatica provincie Vlaams-Brabant