ZAVENTEM CREËERT EEN DIGITAAL LOKET ONDERNEMEN

Zaventem wil volop inzetten op een uitgebreide digitale dienstverlening, onder andere voor ondernemers en bedrijven. Binnen het project ‘Digitaal Loket Ondernemen’ maakt Zaventem gebruik van de raamovereenkomst Digitale Dienstenmotor om processen te digitaliseren. Zo kunnen ondernemers heel wat vergunningen en diensten digitaal afhandelen. Sven Willekens, Beleidsadviseur Economie en Ondernemen bij het lokaal bestuur van Zaventem, geeft tekst en uitleg.


Hoe is Zaventem bij VERA uitgekomen voor het Digitaal Loket Ondernemen?

Al in 2019 zetten we de eerste stappen in ons digitaliseringsproject. We zochten een neutrale en deskundige partner om ons te begeleiden. Zo kwamen we bij VERA uit. In eerste instantie hielp VERA met het uitschrijven van de subsidieaanvraag bij VLAIO en EFRO (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling). Ik vergelijk VERA graag met de architect bij een bouwproject. De architect begrijpt mijn noden, adviseert me en verdedigt mijn belangen bij de aannemers.

In tweede instantie hadden we ook hulp nodig bij de praktische uitwerking van ons digitaliseringsproject. Hiervoor gaven we vier opdrachten:

• Overkoepelende projectsturing: een projectcoördinator van VERA zorgt voor de goede werking, de planning en de rapportage.

• Digitalisering processen ondernemen: VERA digitaliseert 11 processen.

• Creatie van een bedrijvendatabank/CRM die gekoppeld is aan de Digitale Dienstenmotor.

• Creatie van een ‘portaalsite economie met digiloket’.


De raamovereenkomst Digitale Dienstenmotor helpt bij de digitalisering van de processen. Hoe verloopt dit?

De raamovereenkomst werkt met de eGovFlowDIY-toepassing van Vanden Broele. De VERA projectcoördinatoren kennen de toepassing en werken de processen uit op maat van Zaventem. Dit doen ze in overleg met alle partners: het lokaal bestuur, de leverancier (onder de vleugels van VERA) en de ondernemers en bedrijven.


Welke processen pakken jullie aan met de Digitale Dienstenmotor?

Binnen het domein economie zijn we aan de slag gegaan om deze tien processen te digitaliseren:

1. Belasting op drijfkracht
2. Belasting op reclameconstructies
3. Belasting op niet-geadresseerd drukwerk
4. Belasting op parkeerplaatsen
5. Vergunning horeca
6. Vergunning terras
7. Vergunning drank
8. Vergunning ambulante handel
9. Vergunning standplaats jaarmarkt
10. Vergunning standplaats wekelijkse markt

Er is nog een 11e proces dat we omzetten en dat is ‘inname openbaar domein’.


Hoe verloopt de samenwerking met VERA en de Digitale Dienstenmotor?

We zijn heel erg tevreden over de begeleiding van Jan, Ruben, Philippe, Robert en Erika. Ze voeren de opdrachten die we hen geven tot in de puntjes uit. Nog voor de finale oplevering van ons digiloket vallen we regelmatig in de prijzen. Dat is toch iets om trots op te zijn.


Wat zijn de volgende stappen die jullie willen zetten met de Digitale Dienstenmotor?

Eens dit project op het einde van het jaar afgerond is, zouden we graag de digitalisering verderzetten. Hiervoor zullen we opnieuw steun vragen bij EFRO. Zo kunnen we onze ervaring meenemen en hierop verder bouwen.


Zou je de raamovereenkomst kunnen aanraden aan andere besturen? Waarom?

Ik zou de raamovereenkomst aanbevelen, ja. Als kleine dienst komt er heel veel op je af en dan zoek je betrouwbare partners om mee samen te werken. Dankzij de samenwerking met VERA en de Digitale Dienstenmotor is er veel werk dat niet meer bij mij terecht komt. Zo kan je stappen zetten in digitalisering, zonder dat je hier tonnen tijd in steekt. In de wereld van de digitale transformatieprojecten gaat het in essentie over ‘De juiste dingen doen én deze dingen goed doen’. Het leven is de juiste keuzes maken.


Wil ook jij inzetten op digitalisering? Dan is de raamovereenkomst Digitale Dienstenmotor misschien iets voor jou. Contacteer ons via info@vera.be en we kijken samen wat de Digitale Dienstenmotor voor jou kan betekenen.