On the road: op weg met de nieuwe GIS-dienstverlening

VERA startte met een nieuwe dienstverlening rond Geografische Informatiesystemen, kortweg GIS. Om deze dienstverlening vorm en inhoud te geven, zetten we een stevig voorbereidingstraject op.

Wendi Goethuys, Projectcoördinator GIS


EEN DEGELIJKE VOORBEREIDING, HET HALVE WERK? 

Tot voor een paar jaar zorgde de GIS-cel van provinciebestuur Vlaams-Brabant zelf voor de nodige kennisdeling en samenwerking op vlak van GIS tussen lokale besturen. Maar ondertussen legde de provincie die taak bij VERA neer.

Om die opdracht met zo goed mogelijk te vervullen, legden we bij VERA een uitgebreid voortraject af. Dit deden we samen met GIM, een externe GIS-dienstenleverancier met heel wat expertise in de publieke context. Uit dit traject leerden we hoe VERA best een frisse invulling kon geven aan de GIS-dienstverlening. Daarnaast gaven we handen en voeten aan de missie, visie en plannen die hieraan verbonden zijn. Hierbij was het cruciaal om ook het GIS-landschap in de brede zin van het woord te leren kennen en te begrijpen wat er leeft bij de besturen op GIS-vlak. 

Met een verkenningsfase achter de rug en een doordacht dienstverleningsmodel op zak, kon de zoektocht beginnen naar een ideale GIS-coördinator: iemand met kennis en passie voor GIS én een hart voor de lokale besturen. Nadat een sterke GIS-coördinator - Wendi Goethuys - mee aan boord kwam, konden we starten met de concrete invulling en operationalisering van de GIS-ambitie. 

VAN DROOM NAAR DAAD: STARTEN MET GIS 

We formuleerden een programma-aanpak met daarbinnen verschillende grote focusdomeinen voor eerstkomende jaren. 

Eén focusdomein richt zich op inzicht en methodes rond de GIS-maturiteit bij lokale besturen. Een uitgebreide bevraging moet een goed beeld geven over hoe verscheiden het GIS-domein bij de lokale besturen wordt ingevuld en welke concrete vragen er leven. Op die manier kunnen nadien besturen die nog in de GIS-kinderschoenen staan geholpen worden met een GIS-opstart draaiboek. Meer geavanceerde GIS-besturen hebben dan weer meer baat bij een innovatief samenwerkingsproject. 

Een ander focusdomein is GIS-kennisdeling. Zo startten we eind november met DialooG, een overlegmoment dat we zowel digitaal als fysiek kunnen organiseren. Hier spreken we met GIS-coördinatoren uit de hele provincie over actuele thema’s of gaan we dieper in op specifieke materie. Ook GIS-gerelateerde informatie die vanuit hogere overheden komt of topics die binnen VVSG aan bod komen, kunnen we daar delen en bespreken. 

De ambitie die we koesteren met ons GIS-programma sluit aan bij onze VERA-ambities: kennisdeling en de verbindende rol tussen lokale en hogere overheden. 

THE PROOF OF THE PUDDING 

2021 was op vlak van GIS een verkennings- en opstartjaar, waarbij 2022 ‘the proof of the pudding’ moet worden. Uitproberen, bestendigen wat goed loopt, bijsturen waar het beter kan en vooral… blijvend enthousiasmeren om GIS volop in te zetten als operationeel en beleidsondersteunend instrument binnen een lokaal bestuur. 

Ben ook jij bezig met GIS of wil je samen met ons bekijken hoe GIS al gauw toegevoegde waarde kan brengen in jouw bestuur? Contacteer ons via info@vera.be en dan steken we onze ‘GIS-koppen’ bij elkaar.

Peter Maes, Manager Digitale Transformatie