DATAPLATFORM ALS BASIS VOOR DATAGEDREVEN BELEID

Iedereen heeft de mond vol van slimme toepassingen. We willen dan ook naar een Smart City of Slimme Regio. Maar wat zijn de volgende stappen die we willen zetten in het Smart City-verhaal bij VERA?

Basis voor smart city

Bij VERA zijn we ervan overtuigd dat een goed dataplatform een onmisbaar element is in een smart city-infrastructuur.

Jan Potemans, projectcoördinator digitale transformatie bij VERA:
“Een kwaliteitsvol dataplatform is een onmisbare schakel voor een goede smart city-infrastructuur.”



Dit platform laat je toe om data vanuit verschillende bronnen (denk aan sensoren, bestaande applicaties en data die verschillende overheden al hebben) binnen te trekken, op te slaan en te combineren.

De keuze voor een breder platform, over verschillende besturen heen, is voor ons de beste oplossing. Zo heb je een ruime blik, kan je data combineren en vergelijkingen maken tussen en over besturen heen. Daarnaast kan geen enkel bestuur de ontwikkeling en opzet van een dataplatform alleen dragen. Dit is te ingewikkeld en te duur.

Dankzij een goed dataplatform kunnen beleidsmakers een datagedreven beleid uitbouwen. Beslissingen worden zo genomen op basis van objectieve gegevens en niet meer vanuit het buikgevoel.

De visie van VERA op een dataplatform:

  1. We combineren data vanuit verschillende bronnen.
  2. We slaan data veilig en gestructureerd op, we voegen de juiste metadata toe en volgen Vlaamse en Europese datastandaarden.
  3. We zorgen voor een gebruiksvriendelijke visuele interface en maken duidelijke beleidsdashboards.
  4. We interpreteren deze data, gaan op zoek naar verbanden en wagen ons ook aan voorspellingen.
  5. We gaan voor open data die vrij toegankelijk is, om zo aan andere partijen de mogelijkheid te geven om nieuwe inzichten te verwerven en interessante applicaties te ontwikkelen.

Het Smart City-project Dataplatform

Op dit moment heeft bijna elk project zijn eigen platform. Heel wat instanties proberen nu de stap te maken naar een overkoepelend dataplatform en ook bij VERA zien we dit als ‘the way to go’. VERA schreef daarom een bestek uit om een voorstudie uit te voeren vooraleer we echt overgaan tot het kiezen van een dataplatform. In dit bestek zitten drie grote delen:

  1. De functionele analyse: wat moet het platform kunnen?
  2. De technische architectuur: hoe moet zo’n platform opgebouwd zijn?
  3. De puzzel: moeten we met 1 bedrijf samenwerken of moeten we kiezen voor een ecosysteem? Wat is de kost en via welke weg kunnen we dit best beschikbaar stellen?

Dit bestek is naar acht bedrijven gestuurd waarvan vier een offerte indienden. Een jury met VERA en de provincie Vlaams-Brabant heeft deze geëvalueerd en maakte een gunningsverslag.

Begin 2022 gaat het bedrijf dat gekozen werd – Sirus - aan de slag zodat er tegen eind februari een stevige analyse op tafel ligt met een antwoord op de vragen die we hierboven beschreven. Deze analyse vormt dan de basis voor de aanbesteding en het implementatietraject. Qua timing kijken we richting het einde van 2022.

Eens er een dataplatform gekozen is, willen we meteen starten met een aantal cases uit te werken. Deze cases liggen nog niet vast, maar denk hierbij bijvoorbeeld aan slimme camera’s die weggebruikers tellen of CO²-sensoren die je op voorhand vertellen hoeveel tijd je in een ruimte mag doorbrengen vooraleer er een alarm afgaat.

Deze cases geven de lokale besturen, de eindgebruikers, een beeld van hoe het dataplatform gebruikt kan worden. Het wordt een echte tool om beleid te stoelen op data.

Heb je ideeën voor smart city-projecten of wil je meewerken aan onze projecten? Neem dan contact op met ons team via  info@vera.be