NIEUW BIJ VERA: GIS-WERKING

GIS als olie in het beleidsradarwerk

Wendi Goethuys nam in mei 2021 de nieuwe rol van Projectcoördinator GIS op bij VERA. Na heel wat voorbereidend werk doet ze haar plannen voor de GIS-werking uit de doeken.


“De provincie Vlaams-Brabant vroeg VERA om de GIS-werking (GIS staat voor geografisch informatiesysteem) mee te trekken omdat we als VERA heel dicht bij de lokale besturen staan. Ook Digitaal Vlaanderen is blij dat VERA de rol van intermediair kan spelen. De grote steden gaan rechtstreeks in dialoog met het Vlaamse niveau, maar voor veel kleinere besturen zijn we een onmisbare schakel. Het verschil in maturiteit is heel groot.”

“De verkenningsfase voor het GIS-plan van VERA is achter de rug. De plannen liggen op tafel en worden overal positief onthaald. We pakken 6 grote zaken aan:

  1. GIS-maturiteitsanalyse
  2. Verkenning stakeholders GIS-landschap
  3. Kennisknooppunt GIS-thema’s - beleid en wetgeving
  4. Actieve kennisdeling en samenwerking
  5. (Boven)lokale GIS-ondersteuning in de praktijk
  6. GIS als deel van digitale transformatie binnen VERA

“We starten met het in kaart brengen van waar onze besturen staan op dit moment. Niet elk bestuur heeft een medewerker die met GIS bezig is, heeft eenzelfde niveau van kennis, hetzelfde takenpakket... Het laatste onderzoek hiernaar gebeurde in 2015 en intussen is er al veel veranderd.”

“Ook de stakeholders en belanghebbende partijen die met GIS bezig zijn, willen we in kaart brengen om te kijken wie waarmee bezig is en hoe we elkaar kunnen versterken.”

“Daarna bekijken we welke verplichtingen er zijn. We denken dan aan CRAB, GIPOD, Vastgoedinformatieplatform, etc. Zo zijn er tientallen, maar ook deze moeten we in kaart brengen zodat we bij de besturen kunnen aftoetsen wie dit opvolgt en in welke mate.”

“Om kennisdeling te stimuleren, starten we nieuwe overlegmomenten onder de naam DialooG. Deze zijn een beetje geënt op de GIS-archipels die in het verleden door de provincie werden georganiseerd. We brengen er GIS-ambtenaren met elkaar in contact want dat missen ze nu een beetje. Je kan er problemen en eventuele oplossingen met elkaar uitwisselen, maar ook ervaringen. We gaan niet per se elke keer dezelfde groep besturen bij elkaar rond de tafel zetten. Dat kan ook rond bepaalde interesses of thema’s zijn.”

“De Vlaamse digitale bouwstenen bestaan uit digitale producten, standaarden en voorzieningen waarmee lokale besturen hun primaire processen kunnen inrichten. Ruwweg geschat, kan je ongeveer 80% hiervan makkelijk aan GIS koppelen, dus hiermee gaan we ook stevig aan de slag. We voorzien tijd om gebruikerservaringen vanuit de lokale besturen terug te koppelen naar de Vlaamse overheid. We communiceren in beide richtingen.”

“De kennisdeling binnen de VERA-groep rond digitale transformatie wordt een belangrijke factor. Heel wat collega’s zijn bezig met data, maar we moeten de mogelijke koppelingen goed in het oog houden om geen opportuniteiten te missen.”

Ambitieus plan

“We koesteren de ambitie om de eilandjes die de GIS-werkingen zijn, weg te werken en ervoor te zorgen dat GIS een geïntegreerde laag is binnen zo veel mogelijk diensten van een lokaal bestuur. Binnen het beleid moet GIS net als ICT de olie zijn die alles mee doet draaien. De data-analyse vormt dan mee de basis voor je beleidskeuzes. GIS staat dan wel voor geografisch informatiesysteem, maar het is meer dan dat. Ik zie het eerder als de visualisatie van data in de breedst mogelijke zin. We moeten dus eigenlijk niet over GIS spreken, maar over data. GIS is maar een manier om met de data aan de slag te gaan en zo beleid vorm te geven op basis van data.”

DialooG

Omdat kennisdeling zo belangrijk is, rebooten we de GIS-archipels onder de naam DialooG. Hierbij staat de D voor data en de G voor GIS. We willen met DialooG verder gaan dan kennisuitwisseling. We gaan de materie echt vastpakken, samen in dialoog gaan en er werk van maken. We maken alvast plannen om praktische en interactieve sessies te organiseren.


“NIET ELK VOOR ZICHZELF HET WARM WATER UITVINDEN”

Matthias Peetermans, GIS-coördinator van de gemeente Kampenhout, merkt dat we in onze provincie nog heel wat stappen kunnen zetten. Hij duidt de noodzaak van een goede ondersteuning en de waarde die VERA hier kan bieden.


“Ik ben sinds begin 2020 GIS-coördinator in Kampenhout,” gaat Matthias van start. “Ik startte dus net voor de coronacrisis, maar moest al snel van thuis uit werken. Als je nieuw bent in het werken met GIS, is het geen cadeau om meteen op je eentje alles te moeten uitzoeken.”

“Binnen ons bestuur ben ik de enige die met GIS bezig is. Alle hulp moet dus van buitenaf komen. Er is weinig praktische info voorhanden vanuit de overheid voor beginnende of gevorderde GIS-ambtenaren. Je moet bijvoorbeeld alle werken die de gemeente in eigen beheer doet, opvolgen. Maar als je ergens nieuw begint, weet je niet wie wat opvolgt of dat hier een systeem voor bestaat. Je loopt verloren.”

“We zouden graag hebben dat niet iedereen voor zichzelf het warme water moet uitvinden. Als we samen de aanwezige kennis kunnen delen, dan zetten we al heel wat stappen vooruit.”

“Naast kennisdeling, kan VERA ook themagerichte sessies organiseren. Binnen dit kader zouden zo’n stappenplannen wel goed kunnen werken.”

“Ik kijk alvast uit naar de eerste overlegmomenten en wat VERA allemaal kan aanbieden aan de lokale GIS-ambtenaren.”