“Slimme mobilteit in de levendige dorpskern van Geetbets”

Jo Roggen, burgemeester Geetbets

Geetbets is een kleine gemeente die bestaat uit een bruisende dorpskern met een school, supermarkt, peutertuin, woonzorgcentrum en jammer genoeg ook veel sluipverkeer.

Om de constante trafiek van auto’s en vrachtwagens tegen te houden, werd binnen het kader van verkeersleefbaarheid in 2009 een omleidingsweg aangelegd rond de gemeente.

Helaas bleef de weg door het centrum populair en was er nood aan een constructieve oplossing.



Niet beboeten, maar opvoeden

Om bestuurders te motiveren toch de omleidingsweg te gebruiken, werkte een projectgroep van de gemeente Geetbets samen met VERA, VLAIO en de provincie Vlaams-Brabant.

Er werd een Nudging-concept uitgewerkt dat het gedrag van bestuurders beïnvloedt. Niet door middel van torenhoge boetes, wél dankzij sociale correctie.

ANPR-camera’s registreren nummerplaten die de dorpskern in- en uitrijden. Is de doorrijtijd te kort? Dan had de wagen niets te zoeken in het centrum en springt een verkeerslicht op rood. Wanneer de bestuurder het centrum uitrijdt, krijgt die ook een boodschap te zien met meer duiding. Een extra duwtje in de rug om volgende keer wél om te rijden.

Het project wordt gesubsidieerd door VLAIO (Agentschap Innoveren en Ondernemen) via de City of Things-oproep.



Wie niet groot is, moet (samen) slim zijn

Binnenkort wordt er een Proof of Concept gebouwd. Hiervoor deed VERA samen met de gemeente en de dienst mobiliteit van de provincie Vlaams-Brabant onderzoek naar mogelijke leveranciers. En werd er een bestek geschreven voor de overheidsopdracht.

Blijkt de Proof of Concept succesvol? Dan kan er, indien er voldoende interesse is vanuit de besturen, een raamovereenkomst opgezet worden. Voor een kleine gemeente als Geetbets is beroep kunnen doen op de diensten van VERA en de subsidies van VLAIO, een grote hulp.


“De verkeerssituatie ‘uitgezonderd plaatselijk verkeer’ controleren is niet simpel. Mensen hebben altijd wel een smoes. Vandaar het idee van een ‘slim filterlicht’. Door een verkeerslicht te combineren met ANPR-technologie kunnen we niet alleen het te snelle, maar ook het doorgaande verkeer tot stilstand brengen.

ANPR-technologie zorgt voor een efficiënte en duurzame oplossing i.p.v. omslachtige GAS-boetes die gemeenten veel administratieve overlast bezorgen.”

Christel Hendrix, Mobiliteitsplanner / Coördinator Mobiliteitsplanning en Beleid provincie Vlaams-Brabant


Ook interesse of eerste ideeën voor een City of Things-project? Stem ze gerust met ons af. Neem contact op met VERA via info@vera.be