PIP: samenwerking tussen KU Leuven en VERA

technologie tegen eenzaamheid

In de vorige Blikopener vertelden we al over onze deelname als projectsponsor aan PiP (Product innovation Project), een opleidingsonderdeel aan de KULeuven waarbij een multidisciplinair team van studenten gedurende een volledig academiejaar samen oplossingen bedenkt voor een bepaald probleem. We formuleerden volgende uitdaging: “Kom met een slimme oplossing die lokale besturen helpt met de nasleep van corona.”

De projecten werden ondertussen afgerond en gepresenteerd. Nikola Grunchevski, deelnemend student vertelt met plezier over zijn ervaring.



Kan je wat meer vertellen over jullie project?

Graag! We creëerden ‘Silverline’, een tool waarmee oudere personen in o.a. woonzorgcentra heel eenvoudig kunnen videobellen met hun familieleden. Het was ons doel tot een eindproduct te komen dat écht het verschil kan maken, zeker in deze tijden van corona.

Hoe valt jullie project binnen de digitale transformatie?

Die transformatie draait voor mij vooral om het toegankelijk maken van technologie voor iedereen. Voor mijn generatie is het normaal om online te communiceren. Oudere mensen staan hier vaak angstig tegenover. Met Silverline willen we hen vooral de voordelen laten ontdekken.

Knap idee, hoe kwamen jullie hier samen toe?

Door heel wat brainstormsessies en meetings. Eerst live, daarna online. We kenden elkaar nog niet, dus was het ook meteen een vorm van teambuilding. Wanneer we ons eerste productidee hadden, splitsten we ons team op en kreeg iedereen een eigen verantwoordelijkheid. We leerden ook veel van mekaar.

Hoe hielp VERA?

Tijdens het hele proces konden we rekenen op Jan Potemans, Projectcoördinator Digitale Transformatie bij VERA. Hij gaf ons zowel mentale als materiële support. Zo hielp hij ons het idee te finetunen, regelde hij contacten binnen woonzorgcentra en kon hij ons ook een tablet bezorgen. Een cruciaal onderdeel van de tool.

Wat neem je mee uit dit project?

Hoeveel je samen kan bereiken. Als software developer ben je vaak alleen bezig en kan je je niet op alle aspecten focussen. Doordat iedereen zijn eigen expertise had, vulden we mekaar mooi aan.

En wat nu?

Ons project werd goed ontvangen door ons 93-jarige proefkonijn Renée. We denken eraan ons project verder op punt te stellen en, wie weet, wel verder te commercialiseren. Wordt vervolgd!

Wat doet VERA?

Als projectsponsor formuleerden we de uitdaging voor deze studenten. We hielpen hen op alle vlakken bij het realiseren van hun ontwerp. Heb jij zelf interessante ideeën voor een project of zou jij graag met VERA samenwerken? Aarzel dan niet contact op te nemen met één van onze contactpersonen via info@vera.be