“Alles begint met een sterke architectuurbasis”

Robert De Leij, projectcoördinator VERA


De gezondheidscrisis zorgde ervoor dat de digitale transformatie in een stroomversnelling terecht kwam. Besturen moesten zich snel aanpassen aan de nieuwe omstandigheden en dat was niet altijd evident.

Praktische zaken waarbij bewoners normaal gezien langsgaan bij het gemeentehuis, moesten nu online gebeuren. Ook het vele thuiswerk legde enkele pijnpunten bloot, zoals het gebrekkige ICT-materiaal. Sommige werknemers raakten van thuis uit zelfs niet op de server. Het was alle hens aan dek en dus tijd voor een brede architectuuraanpak!

Een nieuwe manier van denken én doen

Bij besturen leeft, los van corona, al langer de intentie om te digitaliseren. De nieuwe noden van een lokaal bestuur vereisen vooral een ICT-infrastructuur die schaalbaar is. En net daar zit de uitdaging. Bij heel wat besturen werd er de laatste jaren bijgebouwd op de bestaande ICT-infrastructuur. De wildgroei en het vele maatwerk van deze infrastructuur bemoeilijken vandaag de digitalisatie en maken het complexer om te beheren. Dit werd het afgelopen jaar extra duidelijk.

Hoe zorg je voor goede internetlijnen? Hoe zorg je ervoor dat werknemers op het gemeentenetwerk raken van thuis? Hoe ga je om met vertrouwelijke gegevens? Welke specificaties hebben de servers en netwerkcomponenten nodig? Hoe beheer ik een groot laptop-park?

En vooral: Hoe bouw ik een toekomstgerichte ICT-infrastructuur?

Veel vragen, waarvoor er vaak niet voldoende kennis en capaciteit (tijd en geld) aanwezig is bij de besturen zelf. En die idealiter verbonden zijn aan een breder, overkoepelend beleid. De afgelopen jaren veranderde er zoveel binnen het IT-landschap, dat het voor lokale IT-verantwoordelijken niet evident is al deze trends bij te houden. Daar steekt VERA graag een handje toe.


Een doelgerichte architectuurstudie: van idee tot plan

Om te weten waar een bestuur nood aan heeft, maken we eerst een grondige architectuurstudie op basis van een aantal acties

  • Het in kaart brengen van de huidige ‘as-is’-situatie (rondgang en financiële informatie)
  • Interviews met stakeholders

Tijdens deze interviews geeft o.a. het management aan op welke vlakken ze willen evolueren binnen hun beleid. Het gaat hier dus verder dan enkel praktische zaken, ook processen worden onder de loep genomen. De IT-verantwoordelijke op zijn beurt geeft aan tot waar zijn mogelijkheden liggen en zal samen met VERA de gekozen projecten in handen nemen. Op basis van deze input wordt er een roadmap of ‘to-be’-situatie opgesteld.

Een roadmap op maat van de besturen

Bij het begeleiden, werken we steeds op twee niveaus. Eerst en vooral maken we een objectieve vaststelling, de situatie ‘As is’. Dit is de architectuur die er vandaag is, samen met de input van de medewerkers die ons de huidige beperkingen laat inschatten. Daarna volgt de ‘To be’-fase. Hierbij bekijken we niet enkel hoe de gemeente moét, maar vooral hoe ze wíl werken.

Als de doelen bepaald zijn, gaan we concrete projecten uitrollen. We zullen de besturen helpen met de nodige tools, waarbij we mee richting geven naar verschillende leveranciers of relevante raamovereenkomsten. Daarnaast kan een bestuur ook beroep doen op onze mankracht: IT-beheerders, servicedesk, DPO’ers of projectleiders.

We hebben met VERA een brede kijk op de informaticawereld en meer specifiek e-government. Van de fysieke structuur en het softwarelandschap tot het bijhorende IT-beleid. De keuze voor een nauwe samenwerking is heel bewust. We geloven dat we elk bestuur kunnen helpen met hun unieke digitale transformatie.